Dokumentumfilmterv 2010 - Zakuszka Lómenhely

A film rövid tartalmi leírása

A Zakuszka-tanya Alapítvány a sérült, beteg, megöregedett lovak, szamarak, öszvérek kutyák és macskák mentése, elhelyezése érdekében működő civil szervezet. Az alapítvány munkatársai országosan minden régióból keresik a lehetőségét a rászoruló állatok megmentésének. A tervezett dokumentumfilm az alapítvány motorjának, Várkonyi Andreának menhelyi tevékenysége köré épül, mindennapi,heroikus küzdelmeit, sikereit, kudarcait szeretnénk bemutatni.

A Zakuszka-tanyát fenntartó alapítványról

A Zakuszka-tanya Alapítvány A Rászoruló Lovakért missziója a felelős állattartás széleskörű elterjesztése, mert a náluk lévő állatok az élő példák ennek az ellenkezőjére. Azokat a körülményeket, amelyek odáig vezetnek, hogy az általuk pártfogolt jószágok a tanyára kerüljenek, nehéz szavakkal érzékletes módon leírni (például egy kiéheztetett, vagy egy megégett ló esetében), a vizualitás nagyon fontos eszköz a lényeg bemutatására.
A mentett állatok megfelelő színvonalon tartása is igen bonyolult és költséges feladat – főleg a patások esetében. Az alapítvány feladata a működési költségek előállítása. Ezt a munkát szintén Várkonyi Andrea végzi - a lovak mindennapi ellátása mellett.

A film főszereplőjének bemutatása

Várkonyi Andrea, a Zakuszka Tanya Alapítvány vezetője 10 éves kora óta "lovazik" és lovagol, ebben az időrendi és fontossági sorrendben. Gyerekként és kamaszként szinte minden szabadidejét lovak mellett töltötte vidéki ménesekben, illetve Budapest környéki magánlovasoknál. A saját ló több mint tíz évig elérhetetlen álom volt számára, amikor végre 2000-ben úgy hozta az élet, hogy meg tudott venni egy igen érdekes előélettel rendelkező lovat, aki tulajdonképpen elindította azt a folyamatot, amiről mindig is álmodott: egy olyan lómenhely létrehozását, ahol a már lovaglásra alkalmatlan, "vágóhídra való" lovak boldogan, biztonságban élhetnek.
Ez az álom 2006 őszén valósult meg, amikor állataival - akkor éppen 4 lóval, 4 kutyával és két macskával - átköltözött Balástyára, a Zakuszka-tanyára, hogy minél több "használhatatlan"-nak kikiáltott beteg vagy öreg lónak megadhassa a boldog, békés öregkor lehetőségét. 2008 nyarán átköltözött a Mátrába; ekkor az állomány már 13 lóból, 9 kutyából és 11 macskából állt, és azóta természetesen tovább bővült.
A film négylábú szereplői a helyzetből adódóan folyamatosan változnak: hol a lovak, hol a kutyák, hol a macskák kerülnek előtérbe, az éppen aktuális történésnek megfelelően.

Koncepció

Kameránkkal egy éven keresztül rögzítjük a Zakuszka-tanya lakóinak életét.
A négy évszakot felölelő forgatás lehetőséget teremt arra, hogy átfogó képet kapjunk arról, micsoda heroikus küzdelem fenntartani, és üzemeltetni egy ilyen kvalitású lómenhelyet. Önmagáért beszél a tény, hogy az országban mindössze két speciálisan lovak számára kialakított menhely található, ezek közül az egyik Várkonyi Andié. Köztudott, hogy a lovak tartása még akkor is komoly szakmai és anyagi hátteret kíván, ha történetesen egészséges az állat. Ha azonban öreg és sérült, esetleg eleve valamilyen deformitással születik a ló - nos akkor a fentieken kívül még hihetetlen fanatizmus is szükségeltetik mindehhez. A film keretét az évszakok váltakozása, és az évszakok által (is) diktált történések határozzák meg.

Látni fogjuk, hogy milyen hétköznapi csatákat kell Andinak megvívnia a puszta fennmaradásukért. Látni fogjuk, milyen hatásfokkal bír egy ilyen hely a tágabb környezetére: hogyan közelednek a tiszadobi árvaház kis lakói a gebbencsekhez, hogyan próbálnak csapatot építeni multinacionális cégek munkatársai, hogyan hoznak vadidegenek megmentendő állatot, micsoda harc folyik egy kiscsikó életben tartásáért, hogyan lehet túlélni az elkerülhetetlen veszteségeket.

Szemléletformáló filmet kívánunk készíteni. A felelős állattartásról, tiszteletről, áldozatokról, melyek nem hiábavalók. Olyan történéseket bemutatni, amelyek segítenek a nézőnek abban, hogy rájöjjön: a környezetünkért, a bennünket körülvevő világért kötelességünk tenni.
A forgatott anyagból egy hosszabb dokumentumfilm és egy ( egyenként 25 perces )TV-sorozat, valamint egy TV spot készül a társadalmi kommunikáció megvalósulása céljából. A forgatási időszakban egy videó napló sarok segítségével Várkonyi Andrea a stáb távollétében is megosztja gondolatait a nézőkkel - az így rögzített anyagot narrációként használnánk a nagyfilmbe, illetve "real-time" idősíkban hasznosítható interaktív felületként építenénk be a sorozat egyes részeibe. Ennek a videó naplónak részletei már menet közben feltöltésre kerülnek a www.zakuszkatanya.hu weboldalra kedvcsinálóként.

Szerkezet

Terveink szerint több kamerával rögzítenénk a tanya lakóinak életét.

Részint azért, mert állatokkal forgatni mindig nagyon nehéz, körülményes feladat, sokszor meg kell küzdeni a közeli felvételekért - az állatok bizalma olykor nehezebben elnyerhető, mint az embereké. Ezért fixen két kamerával rögzítenénk az eseményeket, valamint szeretnénk felépíteni egy un. videó-napló sarkot Andinak. Ez lehetőséget teremt arra, hogy amikor éppen nincs a helyszínen a stáb, de történik valami fontos, amit Andi szeretne megosztani a nézőkkel - akkor ezt megtehesse nélkülünk is. Ezek persze egyfajta belső monológok lennének a filmben - hiszen a forgatás nélküli életben Andi egyedül küzd meg a problémáival, és az internetes naplójában “gondolkodik hangosan”.

Az előkészítés, az előállítás és a megjelenés időbeni ütemezése

Számításaink szerint több részletben összesen kb. 48 napot forgatnánk a helyszínen. Ez idő alatt túlnyomórészt Mátranovák-Mátracserpusztán tartózkodnánk, amennyiben Andinak el kell utaznia valahová (ez leginkább Budapest lehet) és a film szempontjából fontos dolog történik, akkor természetesen mennénk vele.

Az utómunka a forgatás befejezésétől számított 2 hónapon belül történik meg, a végső változat magyar hangon, angol felirattal készül el.