Interjúk az alkotókkal, valamint cikkek, kritikák eddig megjelent munkáinkról

Az IFA-emelgető
Valaczkay Gabriella írása

Ha ezután már semmit sem csinálsz, akkor is érdemes volt megszületned. Ez áll a Tóth Artin dokumentumfilmes negyvenedik születésnapjára teleírt emlékkönyv utolsó oldalán. Addigi életét adta neki ajándékba az édesanyja: rajzokat, fotókat, emlékeket. Egy hajdúszoboszlói strandon töltött nyarat. Vasárnapokat, amikor a nagyszülők tyúkot vágtak, és a kotlós fej nélkül száguldozott az udvaron. A nagymama Melba kockákkal teli bonbonierjét. A kisunoka kedvencét, a bajszos kukoricát, ahogy pöfögve dobálja magáról a fazékfedőt.

Teljes cikk: Népszabadság 2009.

Nézzenek szét és gondolkodjanak el
Ozsda Erika írása

Tóth Artin 1990-ben készítette el első önálló kisjátékfilmjét.
Ezt az akkori Független Filmfesztiválon rögtön díjjal jutalmazták.
1991-től 5 évig a Pesty Fekete Doboz munkatársa lett.
Ott stúdióvezetőként dolgozott, később ott és máshol operatőrként,
vágóként és szerkesztőként.
A Stúdió "K" színházi alkotóközösség produkcióit minden évben
játékfilmszerűen feldolgozva rögzíti.
Jelenleg kisjáték- és dokumentumfilmek készítésében vesz részt.


A most készülő Érintettek című dokumentumfilmje leukémiás gyerekekről szól.

Miért lesz valaki önként érintett egy ilyen történetben?

Az én érintettségem úgy kezdődött, hogy dühös lettem. Régóta véradó vagyok, ezért időnként megkeresnek e-mailben, - körlevelek egyik állomásaként - ha valakinek műtét miatt azonnal szüksége van vérre vagy leukémiás beteg esetében csontvelőre. Elsőre nagyon ijesztően hangzik: adjál csontvelőt! Jó, de hova kell menni, mit kell csinálni? Egy picit elkezdtem utánajárni. Először az Interneten, ahol az erre irányuló honlapra a szülők is feltesznek mindenféle információt, nyilván azért, hogy minél több donort felkutassanak. Az egyik honlap egy 16 éves gödöllői fiúról szólt, akinek sürgősen találni kellett valakit. Magyarországon, akik addig donornak jelentkeztek, illetve akik szóba jöhettek a regiszterből, azok nem feleltek meg. A véradáson az egészségügyi személyzettől érdeklődtem, hogyan lehetnék csontvelő donor. Fogalmuk sem volt róla. Valaki tovább irányított az Országos Vérellátó Központba, mivel leginkább ott foglalkoznak az élő donorkérdéssel. Az élő donor vér- vagy csontvelő, esetleg vesedonor. A megadott telefonszámon senkivel nem sikerült beszélnem. Ez, mint később kiderült, olyankor történik, mikor valamelyik tévécsatornán bemutatnak egy szívszaggató riportot arról, hogy valakinek most és azonnal kell segíteni. Ilyen esetben olyan mértékű roham kezdődik, amivel nem tud megbirkózni az infrastruktúra. Egyszerűen összeomlik a rendszer. Ezen ma már dolgoznak, hogy ne így legyen.

Teljes cikk: Filmkultúra 2004.


Check Point - Balkán
Sebek (dokumentumfilm) – Simó Márton jegyzete

Képzeljünk el egy kocsmát, akár Pesten, akár másutt, ahová leülnek az egykori császári és királyi alattvalók: egy nagyszerb, egy nagycseszkós, egy nagyromán meg egy csonkamagyar. Mondjuk. Lehetett volna cifrázni azzal, hogy a nagyszerbet többszörözve ültetjük asztalhoz, az akkori polgártársakkal – szerb, horvát, bosnyák stb. változatban – külön csehet és szlovákot, többféle románt – moldvait, oltyánt, erdélyit, bukovinait –, s hogy teljes legyen a tabló, magyarból is egyet innen, egyet onnan vagy amonnan. De keserű lett volna ám ez a kocsmázás! A macskajaj már kezdetben odakéredzkedik az első fröccsel. Létezhet ilyen kocsma?

Teljes cikk: Nagyítás 2010/24